Altijd moe zijn

Iedereen is wel eens vermoeid. Een nacht slecht slapen, zware fysieke inspanningen en heftige emoties zijn allemaal aanleidingen waardoor je je moe kunt voelen. Dit is heel normaal. Een nachtje goed slapen en ontspanning is dan vaak voldoende om weer fit te worden.

In sommige gevallen verdwijnt moeheid niet. Iemand is bij het ontwaken al moe en komt niet meer toe aan het ondernemen van activiteiten. Dit kan voortkomen uit somberheidsklachten en depressie.
Wanneer je somber en altijd moe bent, is het lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken: je bent moe en hebt nergens zin in. Hierdoor wordt je inactief en daardoor raak je alleen maar meer vermoeid en lusteloos.

Altijd moe zijn, wat kun je doen?

Als je last hebt van vermoeidheidsklachten is het belangrijk om eerst uit te sluiten of er mogelijke fysieke oorzaken zijn. Medicijngebruik, vitaminetekort en griep zijn voorbeelden van fysieke oorzaken van vermoeidheidsklachten.

Als de vermoeidheidsklachten samenhangen met sombere gevoelens, dan is de cursus Kleurjeleven misschien iets voor jou. Deze cursus is bedoeld om inzicht te krijgen in sombere gevoelens en deze zelf aan te pakken. In 8 lessen leer je onder andere hoe je jezelf kunt activeren en hoe je weer meer plezier krijgt in het leven.