Kleurjeleven

Negatieve gedachten en depressie

Iedereen heeft negatieve of alarmerende gedachten, ook weleens de interne criticus genoemd. Deze gedachten zijn vaak nuttig, omdat ze ons behoeden voor roekeloos gedrag en zorgen dat we een goede afweging kunnen maken van kansen en (on)mogelijkheden. Als je echter aanhoudende negatieve of pessimistische gedachten hebt is het van belang hier iets aan te doen.

Negatieve gedachten kunnen je gevoelens en gedrag namelijk negatief beïnvloeden. Want als je negatieve gedachten hebt kun je je somber voelen en als je je somber voelt heb je minder zin om iets te ondernemen. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal: als je niets onderneemt maak je geen leuke dingen mee en hierdoor worden je gedachten negatiever waardoor je je alleen maar somberder voelt en nog minder zin hebt iets te ondernemen. Het is belangrijk om deze negatieve spiraal te doorbreken door je destructieve gedachten te veranderen en daarmee je gevoelens te beïnvloeden.

Negatieve gedachten, wat kun je doen?

Je kunt met je klachten naar de huisarts of psycholoog. Ook kun je je aanmelden voor Kleurjeleven, een cursus om zelfstandig somberheidsklachten aan te pakken. De cursus leert je hoe je negatieve gedachten kunt stoppen en deze kunt omzetten in positieve gedachten. Op deze manier leer je somberheidsklachten te verminderen of zelfs te overwinnen. Meer informatie over de cursus kun je vinden op deze website, je kunt je ook direct aanmelden en deelnemen aan de cursus.

Start vandaag

Vroegtijdige behandeling van somberheidsklachten leidt tot afname van klachten en het voorkomen van een depressie. 

START DE ZELFTEST

Daarom Kleur je leven

  • Net zo effectief als therapie
  • Geen wachtlijst, direct aan de slag
  • Begeleiding door een pycholoog
  • Inzicht in jouw stemming en gedrag
  • Snelle laagdrempelige hulp
  • Waar en wanneer het je uitkomt 
  • Behandeling die past bij jouw leven

START VANDAAG

Wat is Kleurjeleven?

Video's, oefeningen, dagboek en meer

Meer over de inhoud

Hoe van start?

Ontdek nu de verschillende (begeleide) varianten.

Meer over de varianten