Kleurjeleven

Relatieproblemen en depressie

Relaties kunnen een belangrijke bron van steun, plezier en welbevinden vormen. Dit geldt voor alle soorten van sociale relaties: in familie, vriendschappen, werk, liefde en huwelijk. Het ervaren van steun, plezier en welbevinden is voor iedereen die positief in het leven wil staan, van groot belang.

Niet bij ieder relatieprobleem is hulp van buitenaf gewenst. Gelukkig zijn partners vaak in staat om zelf problemen op te lossen. Als partners hun problemen niet meer zelf kunnen oplossen en ronddraaien in een vicieuze cirkel, is ondersteuning gewenst. Relatieproblemen zijn vaak terug te leiden tot:

  • Communicatieproblemen (niet meer naar elkaar luisteren en met elkaar praten)
  • Seksuele problemen en/of vreemdgaan
  • Stress en/of somberheid

Vaak worden relatieproblemen te laat onderkend. Het is van belang om vroegtijdig relatieproblemen als zodanig te benoemen en er iets aan te doen. Als dat niet lukt als partners onderling, is hulp van buitenaf gewenst.

Depressie kan de oorzaak zijn van relatieproblemen. Een depressie slokt alle energie op. Iemand met een depressie voelt zich vaak schuldig omdat de rol van partner niet ingevuld kan worden zoals men zou willen. Geduld en acceptatie van de partner met een depressie zijn belangrijke facetten in een relatie. Ook in het belang van je relatie is het onderkennen en vroegtijdig behandelen van een depressie erg belangrijk.

Relatieproblemen, wat kun je doen?

Wist je dat je gevoel sterk bepaald wordt door je gedachten en wat je doet? Het doen van de voor jou juiste activiteiten en niet verzanden in negatieve gedachten, beïnvloeden sterk je gevoelens en de wijze waarop je je relatie ervaart. Zelf invloed krijgen op je gedachten, gevoel en gedrag kunt je leren.

Er zijn diverse hulpverleners die je kunnen begeleiden zoals psychologen en psychotherapeuten. Ook kun je je aanmelden voor Kleurjeleven, een online zelfhulpcursus voor de behandeling van somberheidsklachten. Door Kleurjeleven te volgen kun je leren hoe je je negatieve gedachten kunt stoppen en deze kunt veranderen in een positieve spiraal. Zo leer je je depressieve klachten te verminderen en zelfs te overwinnen. Je kunt leren om je manier van denken en je manier van doen te veranderen om je zo beter te gaan voelen. Meer informatie over de cursus kun je vinden op deze website, je kunt je ook direct aanmelden en deelnemen aan de cursus.

Start vandaag

Vroegtijdige behandeling van somberheidsklachten leidt tot afname van klachten en het voorkomen van een depressie. 

START DE ZELFTEST

Daarom Kleur je leven

  • Net zo effectief als therapie
  • Geen wachtlijst, direct aan de slag
  • Begeleiding indien gewenst
  • Inzicht in jouw stemming en gedrag
  • Snelle laagdrempelige hulp
  • Waar en wanneer het je uitkomt 
  • Behandeling die past bij jouw leven

START VANDAAG

Wat is Kleurjeleven?

Video's, oefeningen, dagboek en meer

Meer over de inhoud

Hoe van start?

Ontdek nu de verschillende (begeleide) varianten.

Meer over de varianten