Kleurjeleven

Niet slapen, slaapproblemen

Iedereen heeft wel eens moeite met slapen of inslapen. Het kan zijn dat je niet in slaap kunt vallen, langdurig wakker ligt of veel te vroeg ontwaakt. Soms kun je tijdelijk wat minder goed slapen als je een stressvolle periode hebt of als er een emotionele gebeurtenis heeft plaatsgevonden. De slaapproblemen nemen dan meestal na verloop van tijd weer af.

Als je echter met enige regelmaat niet kunt slapen en dit langere tijd aanhoudt of als je last hebt van slaapgebrek is het belangrijk om hier hulp voor te zoeken.

Slapeloosheid hangt namelijk vaak samen met een sombere stemming. Een sombere stemming kan volgen op een aanhoudende periode van niet slapen. Maar het niet kunnen slapen kan ook juist het gevolg zijn van een sombere stemming.

Slaapproblemen, wat kun je doen?

Als je last hebt van slaapproblemen kan het helpen om een slaapdagboek bij te houden. Dit helpt om slaappatronen te herkennen en geeft informatie over wat de oorzaken kunnen zijn van je slaapproblemen en hoe deze kunnen worden verholpen.

Het is ook van belang dat je je minimaal een half uur voordat je gaat slapen ontspant. Zet de tv uit, luister naar ontspannende muziek en drink een glas warme melk.

Als je merkt dat je slaapklachten (en somberheidsklachten) na enige tijd niet overgaan is het belangrijk om hulp te zoeken voor je klachten. Met slaapproblemen kun je het best een huisarts bezoeken. Hij zal de klachten nader onderzoeken. Ook met somberheidsklachten kun je terecht bij de huisarts. Afhankelijk van de ernst van de klachten zal een arts je eerst adviseren een cursus, zelfhulpcursus of online zelfhulpcursus te doen. Mocht dit niet helpen kan er worden overgegaan op gesprekstherapie of medicatie.

Om somberheidsklachten, en indirect je slaapproblemen, aan te pakken kun je ook kiezen voor Kleurjeleven. Kleurjeleven volg je zelfstandig op een tijdstip en locatie waar het jou uitkomt. Het helpt je op een gestructureerde manier inzicht te krijgen in je klachten en deze te verminderen. Je kunt online testen in welke mate je last hebt van een depressie en of het gekozen programma bij jou past.

Vroegtijdige behandeling van slaapproblemen leidt tot afname van je klachten en kan somberheid voorkomen. Wanneer je je somber voelt, begin dan in ieder geval met het invullen van de online zelftest op deze site. Op basis van jouw antwoorden krijg je advies of Kleurjeleven je kan helpen je somberheid te verminderen.

Start vandaag

Vroegtijdige behandeling van somberheidsklachten leidt tot afname van klachten en het voorkomen van een depressie. 

START DE ZELFTEST

Daarom Kleur je leven

  • Net zo effectief als therapie
  • Geen wachtlijst, direct aan de slag
  • Begeleiding door een pycholoog
  • Inzicht in jouw stemming en gedrag
  • Snelle laagdrempelige hulp
  • Waar en wanneer het je uitkomt 
  • Behandeling die past bij jouw leven

START VANDAAG

Wat is Kleurjeleven?

Video's, oefeningen, dagboek en meer

Meer over de inhoud

Hoe van start?

Ontdek nu de verschillende (begeleide) varianten.

Meer over de varianten