Kleurjeleven

Stress, wat is het?

Mensen met een familiaire gevoeligheid voor een depressie, lopen een extra risico op een depressie na het ervaren van stress. Stress kan somberheidsklachten of een depressie uitlokken. Er is niets mis met een beetje spanning. Spanning helpt je beter te presteren op de momenten dat het moet en maakt je extra alert als het nodig is. Spanning en stress zijn een reactie op een gebeurtenis en hebben vaak een functie.

Een goede balans tussen lichaam en geest is noodzakelijk om op een adequate wijze te reageren op stress. Signalen van (langdurige) stress herkennen en vaardigheden om te ontspannen zijn noodzakelijk om stress te doorbreken. Indien dit niet lukt, neemt de kans op een depressie toe. 

Symptomen van stress

Stress kan zich op verschillende manieren uiten. De een krijgt hoofdpijn, de ander wordt erg moe, krijgt maagklachten, schouderpijn of wordt rusteloos. Iedereen heeft zijn eigen alarmsignalen. Het is van belang om iets aan deze klachten te doen.

Stress, wat kun je doen?

Positief in het leven staan, met piekeren stoppen, kunnen loslaten en bewust ontspannen zullen bijdragen aan het verminderen van stress. Je kunt hier zelfstandig aan werken door, onder andere, het leren van ontspanningsoefeningen, een mindfulnesstraining of yogaoefeningen. Mocht stress leiden tot somberheidsklachten, dan kun je hier ook zelfstandig aan werken. Je kunt je aanmelden voor Kleurjeleven. Kleurjeleven is een zelfhulpcursus voor de behandeling van stress en somberheidsklachten. Je kunt de cursus zelfstandig doorlopen. Meer informatie over de cursus kun je vinden op deze website, je kunt je ook direct aanmelden en deelnemen aan de cursus.

Start vandaag

Vroegtijdige behandeling van somberheidsklachten leidt tot afname van klachten en het voorkomen van een depressie. 

START DE ZELFTEST

Daarom Kleur je leven

  • Net zo effectief als therapie
  • Geen wachtlijst, direct aan de slag
  • Begeleiding door een pycholoog
  • Inzicht in jouw stemming en gedrag
  • Snelle laagdrempelige hulp
  • Waar en wanneer het je uitkomt 
  • Behandeling die past bij jouw leven

START VANDAAG

Wat is Kleurjeleven?

Video's, oefeningen, dagboek en meer

Meer over de inhoud

Hoe van start?

Ontdek nu de verschillende (begeleide) varianten.

Meer over de varianten