Lusteloos en depressie

Wat is lusteloosheid?

Iedereen heeft wel eens een dag dat ‘ie zich lusteloos voelt. Lusteloosheid kenmerkt zich door een tekort aan energie, zin en levenslust. U bent hangerig en passief, voelt zich futloos en neerslachtig en komt traag op gang.

Overige kenmerken van lusteloosheid:
  • geen zin om op te staan
  • geen zin om iets te ondernemen, zelfs geen aangename activiteiten
  • aanhoudende moeheid
  • het hebben van pessimistische gedachten en de neiging tot piekeren
  • moeilijk kunt concentreren
  • ongevoeligheid

U kan zich tijdelijk lusteloos voelen als u ziek bent, een drukke periode heeft gehad of als er een emotionele gebeurtenis heeft plaatsgevonden. De lusteloosheid neemt dan meestal naar verloop van tijd weer af.

Als u zich echter met enige regelmaat lusteloos voelt en dit langere tijd aanhoudt, kan het zijn dat u somber bent. Somberheidsklachten kunnen namelijk gevoelens van lusteloosheid veroorzaken. Als u zich herkent in de bovenstaande klachten is het goed om hier iets aan te doen.

Lusteloos, wat kunt u doen?

Als u lusteloos bent is het goed om een tijdje wat rustiger aan te doen. Het is ook verstandig om uw leefstijl eens goed onder de loep te nemen. Ga na of u wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt. Ook is het belangrijk dat u dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging heeft. Als u zich lusteloos voelt heeft u waarschijnlijk geen zin om te gaan bewegen, maar een half uur fietsen, wandelen of sporten kan uw stemming verbeteren!

Als u merkt dat uw klachten na enige tijd niet overgaan is het belangrijk om hulp te zoeken voor uw klachten. U kunt kiezen voor online zelfhulp.

Online zelfhulp kunt u zelfstandig volgen op een tijdstip en locatie waar u het u uitkomt. Het helpt u op een gestructureerde manier inzicht te krijgen in uw klachten en deze te verminderen. U kunt online testen in welke mate u last heeft van depressieve klachten en of het gekozen programma bij u past.

Ook kunt u de huisarts bezoeken. Afhankelijk van de ernst van de klachten zal een arts u eerst adviseren een cursus, zelfhulpcursus of online zelfhulpcursus te doen. Mocht dit niet helpen kan er worden overgegaan op gesprekstherapie of medicatie.

Vroegtijdige behandeling van uw somberheidsklachten leidt tot afname van uw klachten en het voorkomen van een depressie. Wanneer u zich lusteloos voelt, begin dan in ieder geval met het invullen van de online zelftest op deze site. Op basis van uw antwoorden krijgt u advies of het online zelfhulpprogramma Kleurjeleven.nl u kan helpen uw lusteloosheid te verminderen.

Zet nu de eerste stap naar een betere stemming

Vroegtijdige behandeling van uw somberheidsklachten leidt tot afname van uw klachten en het voorkomen van een depressie. Meld u nu aan om ernstigere klachten in de toekomst voorkomen.

Of bekijk de demonstratie ►