Burnout en overspannen

Iedereen heeft af en toe last van spanning of stress. Dit is volkomen normaal en kan zelfs een positief effect hebben. Als iemand langdurig gespannen is zonder voldoende te ontspannen is er sprake van ongezonde spanning of overbelasting. Dit kan ontstaan door omstandigheden in de privé- of werksfeer (bijvoorbeeld hoge werkdruk)die meer van u vragen dan u aankunt of door een ingrijpende gebeurtenis. Bij overbelasting voelt u zich uitgeput en heeft u het gevoel weinig meer aan te kunnen. Dit bemoeilijkt uw dagelijkse activiteiten. Dit wordt ook wel overspannen of een burn-out genoemd, hieronder kunt de kenmerken vinden.

  • Psychische klachten, zoals gespannen, prikkelbaar, lichtgeraakt, huilerig, somber, het gevoel het niet meer aan te kunnen.
  • Geestelijke vermoeidheid, weinig energie en zin, futloos, lusteloos gevoel, concentratieproblemen en moeite met (helder)nadenken.
  • Lichamelijke klachten, zoals spierpijn, duizeligheid, maagpijn en hoofdpijn en moeite te ontspannen.
  • Als u ontdekt dat u overspannen dreigt te raken, kunt u maatregelen nemen om te voorkomen dat het erger wordt.

Overspannenheid – Burn out, wat kunt u er zelf aan doen?

Als u overspannen bent of dreigt te raken is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. Verder is het prettig om uw klachten te bespreken met de mensen in uw omgeving. Als zwaar belast bent, zorg dan dat u enkele taken en verplichten overdraagt. Zorg verder voor voldoende rust.

Ook kunt u zich aanmelden voor Kleurjeleven.nl, een online cursus om zelfstandig somberheidsklachten aan te pakken. De online zelfhulpcursus leert u inzicht te krijgen in uw somberheidsklachten en deze te verminderen of zelfs te verhelpen. Meer informatie over de cursus kunt u vinden op deze website, u kunt zich ook direct aanmelden en deelnemen aan de cursus.

Zet nu de eerste stap naar een betere stemming

Vroegtijdige behandeling van uw somberheidsklachten leidt tot afname van uw klachten en het voorkomen van een depressie. Meld u nu aan om ernstigere klachten in de toekomst voorkomen.

Of bekijk de demonstratie ►