Niet slapen, slaapproblemen

Iedereen heeft wel eens moeite met slapen of inslapen. Het kan zijn dat u niet in slaap kunt vallen, langdurig wakker ligt of veel te vroeg ontwaakt.

Soms kunt u tijdelijk wat minder goed slapen als u een stressvolle periode heeft of als er een emotionele gebeurtenis heeft plaatsgevonden. De slaapproblemen nemen dan meestal naar verloop van tijd weer af.

Als u echter met enige regelmaat niet kunt slapen en dit langere tijd aanhoudt of als u last heeft van slaapgebrek is het belangrijk om hier hulp voor te zoeken.

Slapeloosheid hangt namelijk vaak samen met een sombere stemming. Een sombere stemming kan volgen op een aanhoudende periode van niet slapen. Maar het niet kunnen slapen kan ook juist het gevolg zijn van een sombere stemming.

Slaapproblemen, wat kunt u doen?

Als u last heeft van slaapproblemen kan het helpen om een slaapdagboek bij te houden. Dit helpt om slaappatronen te herkennen en geeft informatie over wat de oorzaken kunnen zijn van uw slaapproblemen en hoe deze kunnen worden verholpen.

Het is ook van belang dat u zich minimaal een half uur voordat u gaat slapen ontspant. Zet de tv uit, luister ontspannende muziek op en drink een glas warme melk.

Als u merkt dat uw slaapklachten (en somberheidsklachten) na enige tijd niet overgaan is het belangrijk om hulp te zoeken voor uw klachten.

Met uw slaapproblemen kunt u het best een huisarts bezoeken. Hij zal de klachten nader met u onderzoeken. Ook met somberheidsklachten kunt u terecht bij uw huisarts. Afhankelijk van de ernst van de klachten zal een arts u eerst adviseren een cursus, zelfhulpcursus of online zelfhulpcursus te doen. Mocht dit niet helpen kan er worden overgegaan op gesprekstherapie of medicatie.

Om uw somberheidsklachten, en indirect uw slaapproblemen, aan te pakken kunt u ook kiezen voor online zelfhulp. Online zelfhulp kunt u zelfstandig volgen op een tijdstip en locatie waar u het u uitkomt. Het helpt u op een gestructureerde manier inzicht te krijgen in uw klachten en deze te verminderen. U kunt online testen in welke mate u last heeft van een depressie en of het gekozen programma bij u past.

Vroegtijdige behandeling van uw slaapproblemen leiden tot afname van uw klachten en kunnen somberheid voorkomen. Wanneer u zich somber voelt, begin dan in ieder geval met het invullen van de online zelftest op deze site. Op basis van uw antwoorden krijgt u advies of het online zelfhulpprogramma Kleurjeleven.nl u kan helpen uw somberheid te verminderen.

Zet nu de eerste stap naar een betere stemming

Vroegtijdige behandeling van uw somberheidsklachten leidt tot afname van uw klachten en het voorkomen van een depressie. Meld u nu aan om ernstigere klachten in de toekomst voorkomen.

Of bekijk de demonstratie ►