Stess klachten, wat is het en wat is er aan te doen

Mensen met een familiaire gevoeligheid voor een depressie, lopen een extra risico op een depressie na het ervaren van stress. Stress kan somberheidklachten of een depressie uitlokken. Er is niet mis met een beetje spanning. Spanning helpt u beter te presteren op de momenten dat het moet en maakt u extra alert als het nodig is. Spanning en stress is een reactie op een gebeurtenis en heeft vaak een functie.

Een goede balans tussen lichaam en geest is noodzakelijk om op een adequate wijze te reageren op stress. Signalen van (langdurige) stress herkennen en vaardigheden om te ontspannen zijn noodzakelijk om stress te doorbreken. Indien dit niet lukt, neemt de kans op een depressie toe. Stress kan zich op verschillende manieren uiten. De een krijgt hoofdpijn, de ander wordt erg moe, krijgt maagklachten, schouderpijn of wordt rusteloos. Iedereen heeft zijn eigen alarmsignalen. Het is van belang om iets aan deze klachten te doen.

Stress, wat kunt u doen?

Positief in het leven staan, met piekeren stoppen, kunnen loslaten en bewust ontspannen zullen bijdragen aan het verminderen van stress. U kunt hier zelfstandig aan werken door, onder andere, het leren van ontspanningsoefeningen, een mindfulnesstraining of yogaoefeningen. Mocht stress leiden tot somberheidklachten, kunt hier ook zelfstandig aan werken. U kunt zich aanmelden voor Kleurjeleven.nl. Kleurjeleven.nl is een online zelfhulpcursus voor de behandeling van stress en somberheidsklachten. U kunt de cursus zelfstandig doorlopen. Meer informatie over de cursus kunt u vinden op deze website, u kunt zich ook direct aanmelden en deelnemen aan de cursus.

Zet nu de eerste stap naar een betere stemming

Vroegtijdige behandeling van uw somberheidsklachten leidt tot afname van uw klachten en het voorkomen van een depressie. Meld u nu aan om ernstigere klachten in de toekomst voorkomen.

Of bekijk de demonstratie ►