Winterdepressie

Als in september de dagen weer korter worden en het weer kouder kunt u zich neerslachtig voelen. Dit is niet vreemd, u moet namelijk weer even wennen aan de seizoensverandering. Als u dit neerslachtige gevoel echter de hele herfst en winter behoudt, zou het kunnen zijn dat u last heeft van een winterdepressie. De kenmerken van een winterdepressie zijn:

  • Vermoeidheid
  • Veel behoefte aan slapen
  • Meer eten
  • Somberheid
  • Minder zin om dingen te ondernemen
  • Prikkelbaar

De bovenstaande klachten verdwijnen in de lente weer.

Het is van belang dat u iets doet aan deze klachten. Ten eerste omdat het vervelend is om gedurende de herfst- en winterperiode niet lekker uw vel te zitten. Daarnaast is het voor u als diabetespatiënt van belang, omdat sombere stemming een ongunstig effect op de zorg voor uw diabetes.

Winterdepressie, wat kunt u doen?

Als u denkt dat u last heeft van een winterdepressie, kunt u naar uw huisarts gaan, naar een psycholoog of andere hulpverlener. Ook kunt u zich aanmelden voor Kleurjeleven.nl. Kleurjeleven.nl is een online zelfhulpcursus voor de behandeling van somberheidsklachten. U kunt de cursus zelfstandig doorlopen. Meer informatie over de cursus kunt u vinden op deze website, u kunt zich ook direct aanmelden en deelnemen aan de cursus.

Zet nu de eerste stap naar een betere stemming

Vroegtijdige behandeling van uw somberheidsklachten leidt tot afname van uw klachten en het voorkomen van een depressie. Meld u nu aan om ernstigere klachten in de toekomst voorkomen.

Of bekijk de demonstratie ►