Veelgestelde vragen

- Is Kleurjeleven geheel anoniem? 

Wanneer je in aanmerking komt voor het anonieme begeleide proces garanderen we jouw anonimiteit. Het enige wat je nodig hebt is een email-adres.

- Wat kost kleurjeleven? 

De zelfhulp variant kost eenmalig €49,95.
De anonieme begeleide variant is geheel kosteloos.
De begeleide variant via een verwijzing van de huisarts kost maximaal het eigen risico van de zorgverzekering €385.

- Waarom online behandeling?  

Bewezen effectief
Onderzoek dat heeft plaatsgevonden naar online behandeling wijst uit dat het effectief is bij de aanpak van psychische problemen.

Laagdrempelig en anoniem
Mensen vinden het vaak lastig om te praten over psychische klachten. Hierdoor is de drempel tot de reguliere hulpverlening vaak hoog. Online hulpverlening is een laagdrempelig alternatief op het bestaande aanbod. Het anoniem kunnen deelnemen is daarbij belangrijk.

Op ieder gewenst tijdstip te volgen
Online zelfhulp is goed in te passen in de dagelijkse routine, aangezien het op elk gewenst tijdstip gevolgd kan worden. Bovendien bespaar je reiskosten en -tijd. Je hebt je eigen behandeling bij de hand.
Geen wachtlijst
Bij het volgen van online zelfhulp heeft u niet te maken met lange wachtlijsten. Na aanmelding kunt u direct deelnemen.

- Welke variant is het meest geschikt voor mij?

De cursus Kleurjeleven is beschikbaar als zelfhulp en in twee begeleide varianten. Wanneer je de zelftest op deze website doet, krijg je advies of Kleurjeleven voor jou geschikt is, en welke variant het beste bij jou past. 

Kleurjeleven zelfhulp
De zelfhulpcursus is geschikt als je volledig zelfstandig en anoniem wilt werken aan het verbeteren van je stemming. Hier heb je geen verwijsbrief voor nodig. Je betaalt de cursus dan zelf. De kosten voor de zelfhulp zijn lager dan wanneer je het programma volgt via je verzekeraar. Je krijgt geen begeleiding door een psycholoog. Je hebt een jaar lang toegang tot het programma.

Kleurjeleven anoniem begeleid
Sommige mensen willen of durven geen hulp te zoeken voor hun psychische klachten. Als je een drempel ervaart om hulp te zoeken bij het verminderen van je depressieve klachten, dan kun je je aanmelden voor anonieme begeleiding op afstand. Vanuit het Zorginstituut Nederland is subsidie verleend waardoor NewHealth Collective de anonieme behandeling gratis kan aanbieden. Je volgt dan de lessen in de Kleurjeleven app en hebt anoniem contact met een psycholoog via een digitale berichtenfunctie.

Kleurjeleven persoonlijk begeleid
Wanneer je kiest voor persoonlijke begeleiding van een psycholoog valt dit onder de vergoeding voor de 'Generalistische Basis GGZ'. Dit betekent wel dat je een verwijsbrief nodig hebt van de huisarts, en dat de psycholoog de behandeling zal declareren bij jouw zorgverzekeraar. Deze kosten gaan van het eigen risico. Het minimale eigen risico is €385. De uiteindelijke kosten kunnen verschillen per verzekeraar.  De begeleiding wordt verzorgd door Mentaal Beter. De intake- en evaluatiegesprekken zullen in principe plaatsvinden op een van de locaties van Mentaal Beter.

- Werkt kleurjeleven? 

Ja, Kleurjeleven is een bewezen effectieve methode om somberheid te verminderen of te verhelpen. De cursus werkt op basis van cognitieve gedragstherapie. Kleurjeleven blijkt effectief onder volwassenen (onderzoek Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Maastricht) en 50-plussers (onderzoek Universiteit van Tilburg). De cursus is als bewezen effectief gecertificeerd door het Centrum voor Gezond Leven van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nederlands Jeugd Instituut.

Kleurjeleven.nl is door het Loket Gezond Leven van het ministerie van RIVM in 2017 opnieuw geplaatst in de hoogste categorie: ‘sterke aanwijzingen voor effectiviteit’.

- Ik heb problemen met de app waar kan ik dit melden? 

Technische problemen met de app of het NewHealth Collective platform (hier verstuur je de berichten met je begeleider) kan je sturen naar: support@newhealthcollective.nl.

- Waar kan ik de behandelaar een bericht sturen?

 Wanneer je Kleurjeleven volgt met begeleiding kun je berichten sturen via NewHealth Collective. Je logt in op: www.newhealthcollective.net, daar vind je op de startpagina de berichtenfunctie. 

- Hoelang duurt het voordat mijn aanmelding in behandeling wordt genomen? 

Heb je gekozen voor de zelfhulp variant? Dan kan je nadat de app is gekocht meteen aan de slag.
Heb je je aangemeld voor de begeleide variant? Dan kan je binnen a 5 werkdagen een reactie verwachten.


Start vandaag

Vroegtijdige behandeling van somberheidsklachten leidt tot afname van klachten en het voorkomen van een depressie. 

Start de zelftest

Daarom Kleur je leven

  • Net zo effectief als therapie
  • Geen wachtlijst, direct aan de slag
  • Begeleiding indien gewenst
  • Inzicht in jouw stemming en gedrag
  • Snelle laagdrempelige hulp
  • Waar en wanneer het je uitkomt 
  • Behandeling die past bij jouw leven

Start vandaag

Wat is Kleurjeleven?

Video's, oefeningen, dagboek en meer

Meer over de inhoud

Hoe van start?

Ontdek nu de verschillende (begeleide) varianten.

Meer over de varianten