De verschillende soorten depressie
Ontdek de verschillen tussen atypische depressie, postnatale depressie en seizoensgebonden depressie.
Ontdek de verschillen tussen atypische depressie, postnatale depressie en seizoensgebonden depressie.
Een depressie gaat gepaard met algemene klachten zoals somberheid en vermoeidheid. Maar wist je dat er verschillende soorten depressie zijn, met specifieke symptomen en oorzaken? In dit artikel komen een paar veelvoorkomende, maar weinig besproken soorten depressie aan bod, zoals atypische depressie, postnatale depressie en seizoensgebonden depressie.
Houd er rekening mee dat dit artikel niet bedoeld is om jezelf te diagnosticeren, maar om meer te leren over de verschillende soorten depressie.
Atypische depressie wijkt af van de 'klassieke' symptomen die regelmatig met depressie worden geassocieerd. In plaats van minder eetlust en slapeloosheid, ervaren mensen met een atypische depressie juist een verhoogde eetlust en slapen langer dan normaal. Ook voelen de armen en benen soms zwaar aan, en is er vaak sprake van een sterke gevoeligheid voor afwijzing.
Wat deze vorm van depressie uniek maakt, is dat positieve gebeurtenissen tijdelijk kunnen zorgen voor een beter humeur. Dit kan het moeilijk maken om de ernst van de depressie te herkennen. Toch is atypische depressie een serieuze kwestie, die net als andere vormen behandeld kan worden.
Een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd, ontstaat bij sommige vrouwen na de bevalling. Hoewel veel moeders last hebben van een kortdurende dip in hun stemming door de hormonale veranderingen en de stress van een pasgeboren baby, zijn de klachten bij en postnatale depressie heftiger en duren ze langer. Deze vorm van depressie kan maanden duren en gaat gepaard met intense gevoelens van somberheid, angst, vermoeidheid en het gevoel overweldigd te worden.
Ook kunnen moeders moeite hebben met het vormen van een band met hun baby, wat de ervaring nog zwaarder maakt. Dit kan moeilijke gedachten en gevoelens oproepen, zoals schuldgevoelens. Het is belangrijk om te weten dat dit niet jouw schuld is, en dat er effectieve behandelingen zijn.
Bij seizoensgebonden depressie ervaar je een somber gevoel dat optreedt in specifieke periodes van het jaar. Veelvoorkomende symptomen zijn een aanhoudend gevoel van neerslachtigheid en vermoeidheid. Veel mensen ervaren dit tijdens de donkere, koude herfst- en wintermaanden. Dit staat bekend als winterdepressie. Het is ook mogelijk dat je moeite hebt met de overgang naar andere seizoenen, zoals in het geval van een zomerdepressie.
Naast de bovengenoemde soorten, zijn er ook andere vormen van depressie:
Het is belangrijk om te weten dat er voor alle soorten depressie passende hulp is. Herken jij je in een van deze vormen van depressie? Aarzel dan niet om hulp te zoeken bij je huisarts of een psycholoog. Die kan nagaan of jouw klachten voortkomen uit een depressie. Ook kunnen eventueel andere oorzaken uitgesloten worden, zoals een lichamelijke aandoening of bijwerkingen van medicijnen uitsluiten.
Ook kan je starten met de cursus Kleurjeleven. Deze cursus is gratis, anoniem en online beschikbaar. Kleurjeleven helpt je om negatieve denkpatronen te doorbreken en leert je vaardigheden om weer grip te krijgen op je stemming.
Lijkt dit je wat? Start de zelftest en ontdek hoe Kleurjeleven je kan helpen.
Als je last hebt van gedachten aan de dood of zelfmoord, is het belangrijk om direct hulp te zoeken. In Nederland kan je terecht bij de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Je kan ze bellen op 0800-0113 of hun website bezoeken via www.113.nl voor directe, anonieme ondersteuning. Professionele hulpverleners staan 24/7 klaar om naar je te luisteren en je te helpen.
Dit artikel is geschreven door Naomi Vogel
Mijn naam is Naomi Vogel en ik ben psycholoog. Ik houd mij vooral bezig met het ontwikkelen van online zelfhulp cursussen voor het verbeteren van mentale gezondheid en schrijf artikelen omtrent depressie voor kleurjeleven.nl.
Ontdek de verschillen tussen atypische depressie, postnatale depressie en seizoensgebonden depressie.
Ontdek wat de oorzaken zijn van een depressie en wat je er tegen kunt doen.
Wat zijn de klachten van een depressie en waaraan kan je deze herkennen?